Kennel Amadare No
  • Etusivu
  • Koirat
  • Kasvatus
    • Pentuja
    • Pentueet
    • Saavutukset
  • Tietoa
    • Rodusta
    • Kasvattajasta
  • Ota yhteyttä

Kulissien takana

Picture
© Karin Sjöholm-Ostlund
​
Amadare No -nimen takaa löytyy Sara, kolmekymppinen nainen Keski-Suomesta. Asumme avopuolisoni sekä viiden akitamme ja neva masquerade -rotuisen kissan kanssa omakotitalossa Hankasalmella. Kotilaumaamme kuuluvat tällä hetkellä akitanartut Rin, Reina, Ruka ja Kurumi sekä uros Sasori. Keväällä 2024 laumamme täydentyi kissalla, kun Selene liittyi osaksi laumaa. Ammatiltani olen eläintenhoitaja sekä kokki ja olen suorittanut eläintenhoitajan ammattitutkinnon valmistuen klinikkaeläinhoitajaksi. Tällä hetkellä työskentelen päivystävässä eläinsairaalassa pääsääntöisesti yöhoitajana.
Akitoihin olen hurahtanut jo lapsena ja kuten varmasti monelle muullekin, on akita noussut esiin ensimmäisen kerran Hopeanuolesta sekä Hachikosta. Siinä iässä tosin en ymmärtänyt rodusta juuri mitään, mutta siitä kaikki alkoi. Iän myötä tutustuin rotuun paremmin, ainakin teoriassa. Päätin jo nuorempana, ettei akita olisi se ensimmäinen oma koira, koska halusin enemmän kokemusta. Vaikka perheessä oli aina ollut koiria, en jostain syystä kokenut olevani valmis hankkimaan akitaa. Ensimmäinen oma koirani oli paimenkoirasekoitus Neya, joka valitettavasti jouduttiin päästämään pois terveysongelmien vuoksi alle kahden vuoden iässä. Neyan kanssa samoihin aikoihin taloudesta löytyi myös Noomi, huskysekoitus. Noomi muutti uuteen kotiin vuosi Neyan poismenon jälkeen, sillä se ansaitsi tehdä työtä, jota en voinut sille tarjota muutettuani takaisin kaupunkiin.
Picture
© j.suu foto
Tehdessäni töitä eläintenhoitajana pian ammattikoulusta valmistumisen jälkeen, tapasin ulkomaalaisen pariskunnan, joilla oli mukanaan uskomattoman komea brindle akitauros. Ihailin sivusta, kuinka koira luki täysin omistajaansa, vaikkei omistaja edes kommunikoinut sanallisesti koiransa kanssa. Seuratessani tätä pariskuntaa ja koiraa, näin juuri sen millainen suhde koiran ja ihmisen välille voi parhaimmillaan muodostua. Akitahaaveet nousivat jälleen esiin ja aloitin yhteydenotot kasvattajiin. Keskustelin useiden akitakasvattajien sekä -harrastajien kanssa ja kävin tapaamassa useita yksilöitä. Vuosien etsintä tuotti lopulta tulosta...
Picture© Lasikuula.net / Johanna K

​Ensimmäinen akitani Hokushin Kensha Fuyu No Hatsuyuki ”Rana” saapui meille helmikuussa 2016. Ranan myötä tutustuin ns. ”rotupiiriin” paremmin, sitä kautta näyttelymaailmaan, jonka myötä sain paljon uusia ystäviä ja sitten se oli menoa. Vuotta myöhemmin saimme laumaan vahvistusta ystäväni Tarun luota, kun Tarun ensimmäinen oma kasvatti Arasakura No Ai ”Rin” muutti meille sijoitukseen. Rinin myötä ajatukset kasvattamisen suhteen voimistuivat. Rinin tytär Arasakura No Chiara Amadare ”Reina” jäi meille kotiin ja hieman myöhemmin laumaan liittyi ensimmäinen uros Taivaanlinna Mitsuaki Go Amadare eli tutummin Sasori. Ranan kärsittyä lukuisista terveysongelmista läpi elämänsä, päästettiin tuo elämäni koira sateenkaarisilloille keväällä 2023. Pian sen jälkeen lauma sai kuitenkin vahvistusta. Sorano Seishin No Hiramekarei Go "Ruka", jonka oli tarkoitus muuttaa sijoituskotiin muualle, lunasti paikkansa laumassa ja jäi meille kotiin asumaan. Lauma sai vielä yhden kippuran verran täydennystä keväällä 2025 tuontikoiran muodossa, kun Tsekeistä rantautui vuosien haaveiden jälkeen tumma brindle narttu Aiko Hahanaru Shizen ”Kurumi” osaksi laumaa.

Kuva
Minulle eläimet ovat ennen kaikkea perheenjäseniä, mutta myös harrastuskavereita ja elämäntapa. Kolmivuorotyön vuoksi tavoitteellinen harrastaminen on jäänyt vähemmälle, mutta harrastellaan sen verran mitä työt antavat periksi. Käymme säännöllisen epäsäännöllisesti pyörimässä näyttelyissä ja mätsäreissä. Kaikkien kanssa tehdään perustottelevaisuusjuttuja, mutta Ranan ja Reinan kanssa on harrastettu nose workia, Rin käy juoksemassa välillä vieheellä ja Rukan kanssa on keskitytty kehonhallintaan. Meidän koirien kanssa on kokeiltu niin vetojuttuja, rally tokoa, MEJÄä kuin agilityakin. Tämän lisäksi pyrin käyttämään koiriani erilaisissa testeissä ja kokeissa.

​​Itse käyn hakemassa lisäoppia aina tilaisuuden tullen mm. eläinten käyttäytymisestä, ravitsemuksesta sekä terveydestä erilaisten koulutusten, kurssien ja luentojen muodossa. Olen ollut aina kiinnostunut eläinten jalostuksesta eläinlajista riippumatta ja löysinkin hyvin nopeasti itseni akitayhdistyksen jalostustoimikunnasta. Kuuden vuoden aktiivisen yhdistystoiminnan jälkeen päätin jättäytyä yhdistyksen hommista pois ja keskittyä muihin juttuihin, joista ensimmäinen oli Kennelliiton tunnistusmerkitsijäkoulutus.

Mistä tulee nimi Amadare No?

Picture
​Amadare tarkoittaa japaniksi sadepisaroita. 
​
Nimen on tarkoitus kantaa mukanaan rodun alkuperämaata, upeaa luontoa ja muistuttaa siitä kuinka ikävissäkin asioissa voi olla lopulta paljon kaunista.
​Taustalla tähän kaikkeen on itseäni läpi elämän siivittänyt voimalause:
​”You can’t have a rainbow, without little rain.”
​Tämä lause kuvaa loistavasti myös näitä ylpeitä kippuroita, joiden kanssa on mahdollisuus saavuttaa työllä vahva side.
​


Suorituksia

Tunnistusmerkitsijän peruskurssi 10/2024 (pätevöityminen vuoden 2025 aikana)
Kasvattajan jatkokurssi 03/2024
Jalostusneuvojien peruskurssi 11/2023

Amadare No ensimmäinen pentue 10/2021
Kennelnimi Amadare No 8/2018
Kasvattajan peruskurssi 4/2018

Yhdistystoiminta

Hankasalmen Kennelkerhon sihteeri 2025-
Keski-Suomen Kennelkerhon jäsen 2025-
​Hankasalmen Kennelkerhon jäsen 2023-
Akita Ry:n jäsen 2016-
Suomen Kennelliiton jäsen 2010-
​
Toiminta rotuyhdistyksessä:

Akita Ry:n jäsensihteeri 2024
Akita Ry:n lehtitoimikunta 2022-2024
Akita Ry:n hallitus 2019-2024
Akita Ry:n jalostustoimikunta 2019-2024
Akita Ry:n tapahtumatoimikunta 2019-2020, 2023-
Akita Ry:n näyttelytoimikunta 2019, 2023-2024

Suosittelemme:
​

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

© Kennel Amadare No 2025
  • Etusivu
  • Koirat
  • Kasvatus
    • Pentuja
    • Pentueet
    • Saavutukset
  • Tietoa
    • Rodusta
    • Kasvattajasta
  • Ota yhteyttä